Namestitev programa Notepad++

Notepad++ lahko poiščeš na spletu s pomočjo iskalnika (npr. Google) in ga namestiš samostojno, če si v tem že izurjen, lahko pa obiščeš  http://prdownloads.sourceforge.net/notepad-plus/npp.3.9.Installer.exe?download (v trenutku pisanja teh navodil je to zadnja verzija programa Notepad++).
Izberi lokacijo za nalaganje programa Kent, UK - Europe in v tej vrstici klikni na Download (glej sliko). Lahko bi izbral tudi katero koli drugo lokacijo.

Nalaganje Notepad++

Pričelo se bo samodejno nalaganje programa, ki bo pomagal namestiti Notepad++ v računalnik. Čez nekaj sekund se mora pojaviti pogovorno okno (glej sliko spodaj).

Instalacija - shrani na disk

S klikom na gumb V redu potrdimo, da želimo shraniti datoteko na disk v računalnik. V računalniku izberemo ali določimo mapo, kamor bomo namestili namestitveni program. Ko je program shranjen, ga z dvojnim klikom zaženemo, v naslednjih nekaj pogovornih oknih s klikom na gumb V redu sprejmemo predlagano in program Notepad++ se namesti v računalnik.

Če je bil v zadnjem pogovornem oknu ob namestitvi programa omogočen zagon programa Notepad++, se bo ta sedaj sam zagnal, sicer pa ga zaženi tako, da ga poiščeš med programi v računalniku (običajno je to mapa Program Files oz. Programi).<

Nastavitve nekaterih možnosti za naše delo z Notepad++

  1. Program Notepad je odprt.
  2. Izberi v zgornji menijski vrstici meni Nastavitve.
  3. Izberi Preferences.
  4. V pogovornem oknu klikni jeziček New Document.
  5. Za Format naj ostane izbor Windows, za Encoding označi UTF-8, za Default Language pa HTML.
  6. Zapri pogovorno okno s klikom na Close.
S temi nastavitvami določimo, da se bo vsak nov dokument odprl pripravljen za pisanje v jeziku HTML, UTF-8 pa omogoča, da brskalniki zanesljiveje prepoznajo tudi naše šumnike, ki pri kodiranju znakov v računalniškem jeziku pogosto predstavljajo precejšnjo oviro.
Prikaz nastavitev si lahko ogledaš v datoteki Prikaz nastavitev Notepad++ .

Kljub tem skrbnim nastavitvam se lahko zgodi, da boš moral občasno (če boš opazil, da  zapis ne bo v barvah), ponoviti postopek za nastavitev jezika v HTML (meni Jezik --> HTML).

Sedaj je vse pripravljeno za naslednji korak.
Last modified: Saturday, 24 September 2011, 11:57 PM